Policija Sjeverne Makedonije objavila je danas da je uhapsila tročlanu terorističku grupu iz Kumanova, koja je planirala teororističke napade.

Uz snimak hapšenja, Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da su uhapšeni B.A. (28), V.A. (22) i E.Lj. (25), povratnici s ratišta na Bliskom istoku, ranije izdržali kaznu za krivično delo učestvovanja u stranoj vojsci.

Protiv te tročlane teorostičke grupe Kumanovaca, od kojih jedan živi u Skoplju, podnijete su krivične prijave za krivičnio djelo “terorističko organizovanje” i “terorizam”.

Ministarstvo je navelo da je A.B. početkom 2019. “stvorio terorističku/zločinačku organizaciju u kojoj su članovi V.A. i E.Lj. i još nekoliko osoba zajedno formirali ćeliju sa osnovama ideološke matrice poznate teororističke organizacije “IsiL” (Islamska država), s namjerom da izvode teroristička djela na cijeloj terotiriji Sjeverne Makedonije”.

Oni su “obezbjeđivali novac i nabavili veću količinu oružja, municije i vojne opreme, koju su sakrili u blizini lokalnog puta između sela Biljanovce i Pčinja”.

Tamo je nađeno pet automatskih pušaka, puškomitraljez, 18 okvira za automatsku pušku sa po 30 metaka, okvir sa 15 metaka, tri grante za ručni bacač, pet upaljača za ručni bacač sa osiguračima, zastava Islamske države ispisana arapskim pismom, marama s istim natpisom.

Tokom jučerašnjeg pretresa kuća osumnjičenih u Kumanovu i Skoplju, nađena su i dva pojasa kućne izrade ispunjena eksplozivom, metalne kuglice za stavljanje u bombe kućne izrade i dva upaljača ručnih bombi za aktiviranje pojasa.

Nađene su i dvije radio-stanice, kompjuteri, devet mobilnih telefona, pet SIM-kartica, elektronski uređaj sa objektivom, maskirna odjeća, dva noža, a oduzet je i jedan automobil “audi A3”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da je akciju sprovelo u saradnji sa Agencijim za nacionalnu bezbjednost i s Tužilaštvom za organizovani kriminal Sjeverne Makedonije.