U Sloveniji je u protekla 24 časa koronavirus potvrđen kod 13 osoba od 393 testirane, a nije bilo smrtih slučajeva među zaraženima, saopštila je slovenačka Vlada.

Broj potvrđenih slučajeva zaraza od početka epidemije povećan je na 2.429, dok je do sada od posljedica Kovid-19 preminulo 129 ljudi.

Trenutno je aktivno 248 slučajeva, u bolnicama je 19 pacijenata oboljelih od Kovid-19, od čega je troje na intenzivnom liječenju, objavilo je slovenačko Ministarstvo zdravstva.

U proteklih sedam dana testiranjem je koronvrirus potvrđen kod 174 ljudi, a iz slovenačke Vlade navode da su “dobar dio” zaraženih mladi ljudi koji su “unijeli” virus iz Hrvatske, gdje su bili na ljetovanju i nisu se pridržavali preporuka i epidemioloških mjera.

Zbog toga je najavljeno da će Vlada Janeza Janše vjerovatno u četvrtak, 20. avgusta odlučivati o uvođenju restrikcija pri ulasku putnika iz Hrvatske, na preporuku epidemiologa koji prate stanje sa rastom broja zaraza u Hrvatskoj.

Presudni će biti rezultati testiranja na početku ove sedmcie.

Kao jedna od mogućih mjera razmatra se uvođenje dvonedjeljnog karantina za populaciju u dobi od 15 do 35 godina pri povratku u Sloveniju, a spominju se i radikalnija rješenja, pa i obavezna samoizolacija za sve putnike, državljane Slovenije ili one sa dozvolom stalnog boravka.

Jedan od razloga za pooštravanje mjera režima prelaska granice je početak školske godine 1. septembra kako virus ne bi ušao u učionice, prenose slovenački mediji.

Direktori škola ove sedmice će se razgovarati sa epidemiolozima o tome kako organizovati nastavu u uslovima očekivanog jesenskog širenja virusa.

Za sada se smatra da bi nastava trebalo da bude uživo, a ne onlajn kao u vrijeme prvog talasa epidemije, ali predviđena i mogućnost kombinovane nastave.