U Sloveniji su u posljednja 24 sata, uz smanjen opseg testiranja, potvrđena 426 nova slučaja koronavirusa, a od posljedica infekcije preminulo je 25 ljudi. Sve dosadašnje restrikcije i mjere ostaju na snazi najmanje do kraja sedmice.

S 1720 PCR testova potvrđeno je 368 zaraza, što znači da je 21,4 posto nalaza bilo pozitivnih, te s 480 brzih antigenskih testova još 58 zaraza, uz 12,1 posto pozitivnih rezultata. Broj aktivnih slučajeva zaraze trenutno je 24.314, a prosječni broj zaraza u jednom danu za posljednjih sedam dana iznosi 1.967.

Premda je broj hospitaliziranih covid pacijenata zadnjih dana stabilan, još uvijek je veliki broj dnevno zaraženih.

Vlada Janeza Janše poručila je da sve restrikcije koje su uvedene ostaju na snazi najmanje do kraja sedmice, vjerovatno i duže, te da bi eventualno moglo doći samo do “otvaranja” nastave u učionicama, ali samo za učenike do četvrtog razreda osnovne škole.

U bolnicama je trenutno 1.192 oboljelih od Covida-19, od kojih je 202 na odjelima intenzivne njege.

U Sloveniji je od početka epidemije od Covid-19 preminulo ukupno 2.998 osoba.

Slovenska vlada najavila je početak opsežne kampanje osvješćivanja populacije o potrebi cijepljenja. Epidemiologinja Mateja Logar iz ljubljanskog UKC-a izjavila je da vjeruje kako će u činjenicu da je cjepivo sigurno, ljude uvjeriti i uspješan dosadašnji tok cijepljenja zdravstvenog osoblja.

Vlada namjerava sredinom sedmice objaviti plan cijepljenja u prva dva mjeseca ove godine. Mediji navode da je predviđeno da se u prvoj fazi cijepe osobe starije od 80 godina koje nisu u institucijama, odnosno domovima za starije.

Kako danas prenose slovenski mediji, epidemiolozi i vlada ocjenjuju da je epidemija još u fazi rasta te da ne treba očekivati skorašnje ublažavanje mjera i restrikcija, prenosi Hina.