U Sloveniji je u protekla 24 sata potvrđeno 1.849 novih slučajeva zaraze virusom korona, a umrlo je 49 oboljelih od Covida-19, saopšteno je iz Vlade Slovenije koja će ovog vikenda odlučivati o daljoj borbi sa drugim talasom epidemije.

U protekla 24 sata je testirano 6.410 osoba, od kojih je 28,8 odsto bilo pozitivno na virus korona.

U bolnicama je na kovid odjeljenjima 1.258 oboljelih, što je za 24 pacijenta manje nego prethodni dan, a smanjen je i broj teško oboljelih na intenzivnim odjeljenjima za devet, pa ih je sada 189.

U proteklih sedam dana prosječan dnevni broj novih zaraza iznosio je 1.506, a sa novim smrtnim slučajevima broj preminulih povećao se na 1.949.

Od početka epidemije u Sloveniji su potvrđena 91.922 slučaja zaraze virusom korona, od čega su trenutno aktivna 20.803 slučaja.

Rezultati su po broju novih dnevnih zaraza lošiji nego prije sedam dana, što znači da se epidemija ne smanjuje uprkos restrikcijama. Bolnice su i dalje preopterećene, pa nema bitnih uslova za relaksaciju mjera.

Vlada Slovenije će u subotu, 12. decembra, nakon sastanka sa zdravstvenim ustanovama i predstavnicima privrede, a prema trenutnom epidemiološkom stanju, odlučivati da li mjere treba zadržati u sadašnjem obimu i produžiti ih ili ublažiti.