U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 77 novih zaraza koronavirusom, dva manje nego prethodni dan, objavila je Vlada Slovenije.

Nakon sinoćnjeg sastanka kriznog stožera, zaključeno je da, za sada, nema uvođenja novih restrikcija.

Prethodni dan je zabilježeno 79 zaraženih, što je najveći dnevni porast infekcija od početka epidemije, uz također rekordnih izvedenih 2.560 testova, zbog čega je premijer Janez Janša odmah sazvao krizni stožer.

Ukupan broj zaraženih od početka epidemije s novim se podacima povećao na 3.389, u bolnicama se od Covida-19 liječe 33 pacijenta, od kojih pet na intenzivnoj njezi, a dvoje je otpušteno kućama, objavilo je Ministarstvo zdravstva.

Broj aktivnih slučajeva zaraze je 634, a do sada je od posljedica Covida-19 umrlo 135 ljudi.

Zbog povećanja broja novozaraženih, Vlada Slovenije danas raspravlja o mogućim novim mjerama. Vladin glasnogovornik za koronakrizu Jelko Kacin izjavio je sinoć, nakon sastanka kriznog stožera vlade s epidemiolozima, da novih restrikcija za sada neće biti.

Epidemiologinja Bojana Beović izjavila je da je jedna od preporuka Vladi Slovenije da se vrijeme obvezne karantene za one koji ulaze u Sloveniju iz rizičnih područja, ili su bili u kontaktu s oboljelima, smanji s 14 na deset dana, kako je to u Austriji, čime bi se smanjila gospodarska šteta koja nastaje u poduzećima zbog sadašnjih restrikcija.

Osim toga, intencija je vlade da se znatno povećaju kapaciteti uzimanja briseva i laboratorija za testiranje, te osiguraju dodatna financijska sredstva za bolnice s obzirom na porast broja hospitalizacija, među kojima je zadnjih dana i sve veći broj starijih osoba.