U Sloveniji su u protekla 24 časa od posljedica virusa korona preminule četiri osobe, a evidentirana su 834 nova slučaja zaraze, skoro stotinu više nego dan ranije, saopšteno je danas iz slovenačke Vlade.

Povećava se i broj hospitalizovanih pacijenata, pa ih je po novim podacima sada već 242, od čega 45 na intenzivnom liječenju, a broj umrlih povećan je na 180.

Sa posljednjim slučajevima ukupan broj zaraza u Sloveniji od početka epidemije povećao se na 11.517, a trenutno je aktivno 5.413 slučajeva.

Nakon novog rekorda u broju oboljelih, slovenačka Vlada razmišlja o ponovnom proglašenju epidemije, a od danas su na snazi nove oštre mjere, koje uključuju djelimično zatvaranje sedam od 12 regiona u kojima živi više od polovine stanovništva, uključujući i cetralnu regiju, čije je središte LJubljana.

Riječ je o takozvanim “crvenim” zonama u kojima je više od 140 zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana.

Na snazi su odluke o zabrani izlaska iz tih zona, osim kada je riječ o odlasku i povratku sa posao, odlasku u zdravstvenu ustanovu ili apoteku i sličnih neophodnih slučajevima.

U ovim zonama na snazi je i potpuna zabrana okupljanja većeg broja ljudi na javnim mjestima i zatvorenom, nošenje maski obavezno je i na otvorenom, a najmanje 14 dana biće zatvoreni ugostiteljski lokali i fitnes centri.

Stanovnici ovih regija mogu prelaziti u preostale “narandžaste” zone i u slučaju tranzita prema inostrastvu.

Vlada Slovenije je objavila da su i neke trenutno “narandžaste” pokrajine na ivici ulaska u “crveno”, a svake će se sedmice popis tih zona prilagođavati trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Na nacionalnom nivou od ponedjeljka je na snazi odluka po kojoj će se obrazovni proces u cijeloj državi odvijati onlajn, osim za prvih pet razreda osnovnih škola, a normalno će do daljega raditi vrtići.

Slovenački parlament sinoć je na prijedlog Vlade prihvatio novi zakonski paket kojim su produžene mjere subvencionisanja radnih mjesta i održavanja socijalne stabilnosti.