U Sloveniji je u posljednja 24 časa potvrđeno 1.388 zaraženih virusom korona od testiranih 5.326 uzoraka, a od posljedica zaraze umrlo je 45 ljudi, najviše u jednom danu do sada, objavila je danas slovenačka Vlada.

Od testiranih 5.326 uzoraka pozitivnih rezultata je 26,06 odsto, što je manje nego prethodni dan, kada je potvrđena 501 nova infekcija, uz udio zaraženih među testiranima od gotovo 28 odsto, a preminulo je 34 ljudi.

U bolnicama je trenutno 1.275 oboljelih, što je 24 više nego juče, od čega je 209 teže oboljelih na intenzivnoj njezi, objavilo je Ministarstvo zdravstva Slovenije.

Ukupan broj potvrđenih infekcija od početka epidemije do sada povećan je na 56.932, od čega je aktivno 19.537 slučajeva.

Četrnaestodnevna incidencija iznosi 932 zaražena na 100.000 stanovnika, a broj umrlih od posljedica kovida 19 povećan je na 932 ljudi.

Vlada premijera Janeza Janše, koju opozicija kritikuje, tvrdeći da je prekasno reagovala sa uvođenjem restrikcija kako bi spriječila širenje virusa, produžila je stanje epidemije za mjesec dana, što joj daje pravo da uvodi nove mjere ili ih relaksira najmanje do 17. decembra, bez posebne rasprave u parlamentu.

Zaraza se i dalje brzo širi u populaciji, a aktuelne epidemiološke mjere zahtijevaju novo vremenski ograničeno proglašenje epidemije na cijelom području Slovenije, navela je Vlada u obrazloženju tog poteza.

U Sloveniji je epidemija virusa korona prvi put proglašena sredinom marta, a trajala je 80 dana, kada je došlo do postupnog popuštanja mjera, ali talas je tada bio mnogo blaži, sa manje zaraza i manjim opterećenjem bolničkih kapaciteta, ali i smrtnih slučajeva.

Od ove sedmice su na snazi rigorozne restrikcije koje uključuju i zabranu okupljanja, te kontakata izvan porodičnog kruga, čime je dodatno pojačano prethodno zatvaranje u opštinske granice, te policijski čas tokom noći, a dodatno je pooštren i režim na granici.

Epidemiolozi vjeruju da bi za desetak dana broj dnevnih zaraza mogao početi da opada, te da će se smanjiti i pritisak oboljelih na bolnički sistem.