U Sloveniji se od danas ponovno otvaraju fakulteti za nastavu uživo, a otvaraju se i hoteli i drugi turistički objekti kao i sportska takmičenja i treninzi uživo, dok svi pokazatelji pandemije koronavirusa opadaju.

U protekla 24 sata, uz smanjen obim testiranja, potvrđen je samo 191 novi slučaj zaraze koronavirusom, što je najmanji broj dnevnih infekcija od 11. oktobra prošle godine, kad ih je bilo 169 i znatno manje nego prije sedam dana, kad ih je u jednom danu bilo 234.

Sa 1354 PCR testa potvrđen je 191 slučaj, uz 14,1 posto pozitivnih nalaza, a u bolnicama je umrlo još 5 pacijenata, čime se broj umrlih povećao na 4.208. Prosječan broj potvrđenih zaraza u jednom danu za sedmodnevni period iznosi 692, dok je aktivnih zaraza u zemlji trenutno 10.362, objavilo je Ministastvo zdravstva Slovenije.

U bolnicama je trenutno 643 kovid pacijenata, 13 više nego dan ranije, od čega 158 na intenzivnoj njezi.

Naučni institut “Jožef Štefan” koji za vladu provodi istraživanja i radi projekcije razvoja epidemije objavio je da je reprodukcijski broj širenja zaraze ispod jedan i iznosi 0,96, što znači da je epidemija u “blagom opadanju”, a ako se ovaj trend nastavi, onda bi Slovenija već u prvoj polovini maja mogla doći u tzv. žutu fazu s dodatnim ublažavanjem mjera i restrikcija.

S današnjim danom, nakon višemjesečnog lockdowna za visokoškolski sustav i rada po on-line metodi, ponovno je dopuštena nastavna djelatnost uživo na fakultetima po mješovitom hibridnom modelu. Od danas je dopušten i rad hotela i sličnih turističkih objekata, ali oni mogu iznajmiti najviše 30 soba, a gosti moraju biti testirani ili da su preboljeli koronavirus.

Odlukom Vlade Slovenije od danas su u toj zemlji dopuštena sva sportska takmičenja i treninzi,ali utakmice se moraju održavati bez gledatelja. Rekreativni sport je dopušten za skupine od najviše 10 ljudi, a isto toliko se može okupljati u javnosti.