U Sloveniji je u protekla 24 časa od posljedica Kovid-19 preminula jedna osoba, dok je 745 zaraženo, saopšteno je iz slovenačke Vlade.

Ukupan broj zaraženih koronavirusom od početka epidemije povećao se na 10.683, a trenutno je aktivno 4.818 slučajeva.

Broj novih slučajeva zaraze danas je drugi dan zaredom veći od 700, nakon što je jučerašnji rekord iznosio 707, a povećava se i broj hospitalizovanih pacijenata.

U bolnicama je, prema posljednjim podacima, 221 oboljeli od Kovida-19. Od toga ih je 40 na odjeljenjima intenzivne njege.

Ukupan broj smrtnih slučajeva povećan je na 176, dok je broj inficiranih od početka epidemije prvi put prešao 10.000.

U Sloveniji su od sutra na snazi rigorozne nove mjere, posebno u sedam od 12 pokrajina koje su već ušle u opasnu “crvenu” zonu.

Djelimično zatvaranje, koji bi trebalo trajati dvije sedmice, biće na snazi u onim regijama u kojima je broj oboljelih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana prešao 140.

Uglavnom je riječ o jugoistočnim, središnjim i sjevernim dijelovima države.

Mjere uključuju i ograničenje kretanja izvan tih područja, osim za predviđene izuzetke, nošenje maski i na otvorenom te zabranu okupljanja više od deset ljudi na jednom mjestu, kao i stroga ograničenja za rizične sportske i uslužne djelatnosti.

U tim će regijama biti zatvoreni svi ugostiteljski objekti i fitnes centri, dok će kozmetički i frizerski saloni moći odjednom posluživati samo jednu stranku.

Na nacionalnom nivou od ponedjeljka će biti na snazi vladina odluka po kojoj će učenici završnih razreda osnovne škole nastavu do daljeg imati na daljinu, dok je preporuka da onlajn nastavu drže i srednje škole i fakulteti kada je to potrebno i moguće.