Prvi slučaj indijske varijante korona virusa u Sloveniji otkriven je u uzorku uzetom 20. aprila, objavili su danas slovenački mediji.

Slovenačka novinska agencija STA prenosi da je taj podatak objavljen je na portalu GISAID-a, a mutacija je potvrđena u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u LJubljani.

Laboratorije koje se bave sekvencionisanjem genoma virusa korona, među kojima je i laboratorija ovog instituta, podatke o novim varijantama koje zabilježe prvo unose na portal GISAID-a.

GISAID je svjetska naučna inicijativa i primarni izvor koji nudi otvoreni pristup genomskim podacima virusa korona.

Direktor ljubljanskog Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Miroslav Petrovec za sada nije potvrdio informaciju o indijskom soju, a pretpostavlja se da će to učiniti sutra na konferenciji za novinare, na kojoj će predstaviti raširenost novih sojeva virusa korona u Sloveniji, među kojima je najprisutnija takozvana britanska varijanta.

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila da je indijski soj virusa korona zarazniji i da zato predstavlja razlog za dodatnu zabrinutost ako bi se raširio svijetom