Slovenije mijenja strategiju vakcinacije protiv virusa korona, pa će i za stariju populaciju početi da koristi vakcinu “astra zeneka”, najavio je danas državni sekretar za imunizaciju u slovenačkoj Vladi Jelko Kacin.

“U skladu sa promjenama u strategiji, za novu prioritetnu grupu uzeće se prvo stariji od 60, a onda stariji od 50 godina, dok će vakcinacija starijih od 75 godina biti dovršeno do kraja ove sedmice”, rekao je Kacin.

On kaže da će Vlada učiniti sve da obezbijedi potrebne količine vakcina za svu odraslu populaciju kako bi ona bila vakcinisana do kraja juna.

“Vlada je do sada naručila oko sedam miliona doza vakcina jer računa da će vakcinacija trebati da se nastaviti i u jesen zbog novih varijanti virusa za koje se razvijaju učinkovitije vakcine, a početkom aprila trebalo bi da stigne dovoljno vakcina i za one starije od 50 godina”, rekao je Kacin.

Prema ranijim preporukama, ova vakcina se koristila samo za mlađe od 65 godina, te za vakcinaciju nepokretnih kod kuće, bez obzira na životnu dob, s obzirom da je stabilnija i lakše se održava u odnosu na vakcine rađena na MRNA tehnologiji.

Vakcina “astra zeneka” koristila se za masovnu vakcinaciju zaposlenih u školstvu u Sloveniji.