U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđena 42 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je 17 slučajeva više nego prethodni dan, objavila je slovenska vlada.

Povećanje broja novih zaraza epidemiolozi drže očekivanim jer je testiran veći broj uzoraka – 1.581, dok ih je prethodnih dana, u vrijeme vikenda, bilo upola manje.

Od početka epidemije testiranjem su potvrđena 3.232 slučaja infekcije, aktivnih slučajeva je 546, navodi Hina.

U bolnicama je 28 pacijenata, od čega njih četvero na intenzivnim odjelima. Do sada je umrlo 135 zaraženih, prema podacima slovenskog ministarstva zdravstva.

U Sloveniji je prošlog utorka počela školska godina, a pedagoge sve više brine prodor virusa u učionice jer je u karanteni sve više učenika i djelatnika, a povećava se i broj onih kojima je zbog kontakta s inficiranim određena preventivna samoizolacija.

Zbog zaraze ili kontakata s inficiranima u prvih pet dana nastave u školama iz pedagoškog procesa je ispalo 150 učenika i nastavnika iz 13 škola, prema podacima ministarstva obrazovanja.

No epidemiološke smjernice u obrazovnom procesu do daljnjega ostaju iste, pa će se “zatvarati” samo oni razredi u kojima se pojavila zaraza, a ne i ostali u kojima se pedagoški proces i dalje odvija uživo, a ne na daljinu.