U Srbiji je do sada dato 3.255.000 vakcina protiv koronavirusa, izjavio je direktor vladine Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović, te najavio da će od utorka, 27. aprila, biti omogućena imunizacija bez zakazivanja i kineskom vakcinom “Sinopharm”.

U Srbiju danas stiže pola miliona vakcina kineskog”Sinopharma.”

“Podaci od jutros pokazuju da je do sada dato 3.255.000 vakcina, od toga je prva doza 1.945.000, a druga doza 1.310.000 vakcina. Broj građana koji su imunizovani je negde oko 1,2 miliona, to su oni građani gde je prošlo tri nedelje od druge doze, odnosno pet nedelja od prve doze kada je u pitanju AstraZeneca”, naveo je Jovanović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Jovanović je najavio da će sutra na svim vakcinalnim punktovima širom Srbije biti omogućeno vakcinisanje bez prethodne najave i kineskom vakcinom “Sinopharm”, kao što je to slučaj s vakcinama “Pfizer” i “Sputnik V”.

Kada je reč o imunizaciji, on je kazao da je odziv dobar u Beogradu, ali i Nišu, Užicu, Novom Sadu, dok najmanje vakcinisanih, ispod 20 odsto imaju Tutin, Novi Pazar, Sjenica, Lajkovac, Mionica, Bujanovac, Ljig…

U Srbiji je do sada vakcinisano oko 39.000 stranaca, koji i dalje mogu da se prijave preko portala e-Uprave iako nemaju prijavljeno boravište u Srbiji. Ipak, trenutno prioritet su građani Srbije.