Krizni štab za borbu protiv koronavirusa u Srbiji preporučio je da bi svi građani koji borave van Srbije, naročito u zemljama okruženja, trebalo da se vrate do petka u 18 časova jer će od tada početi drugačiji režim za sve koji ulaze u Srbiju.

“Apelujemo na građane da se vrate, jer od petka u 18 časova uvodimo nadozor za sve putnike koji ulaze u našu zemlju iz rizičnih zemalja i on će trajati deset dana”, rekla je ona.

Kisić Tepavčević je ponovila da su nove preporuke svih vodećih zdravstvenih organizacija da je dovoljno 10 dana karantina da se po povratku iz zemlje u kojoj je epidemiološka situacija nepovoljna spriječi širenje zaraze.

Šta podrazumijeva pojačan nadzor?

Kisić Tepavčević je istakla da sve zemlje u našem okruženju imaju žarišta sa intenzivnom transmisijom virusa.

“Od petka od 18 časova uvodi se nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u zemlju, a koji će podrazumijevati određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, u cilju praćenja njihovog zdravstvenog stanja i brzog reagovanja ako bude potrebno”, pojasnila je ona.

Naglašava da nazdzor ne uključuje ograničenje slobode kretanja, već odgovarajuću obavezu svakog građanina koji dođe u zemlju da se u određenim intervalima javlja ljekaru.

“Pošto se najveći broj naših građana koji su van zemlje nalazi u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, to se prije svega odnosi na njih, ali praktično na sve zemlje Evrope koje imaju veću učestalost obolijevanja od nas”, rekla je Kisić Tepavčević.

“Neće se raditi o karantinu i samoiziolaciji, već o nadzoru koji će podrazumijevati određene mjere i aktivnosti kako bi se smanjio prenos virusa i importovanje slučajeva iz inostranstva”, istakla je ona.