U Srbiji je, osim virusa korona, zavladao i “virus straha” zbog čega se posljednjih dana veliki broj građana javlja ljekarima i sa najmanjim simptomima, ocijenio je načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu Ivica Mladenović.

Mladenović je naglasio da je stanje povećanog straha od virusa korona među ljudima uzrokovano “davanjem značaja virusu više nego što je potrebno”.

“Bojim se da su građani Srbije u izuzetno nepovoljnoj situaciji, sluđeni svim preporukama koje dobijaju. Samim tim je normalna reakcija da se na minimalnu pojavu simptoma virusa korona javljaju ljekaru”, rekao je Mladenović.

On smatra da je bolje da se jave u kliniku i na najmanji simptom, jer će bar psihološki biti mirni.

Mladenović je ocijenio da će većina ljudi, odnosno 80 do 90 odsto, infekciju proći asimptomatski, a da od onih deset odsto koji imaju simptome samo deset ili petnaest procenata zahtijeva određeni tretman, a taj broj predstavlja tri do pet odsto ukupno pozitivno testiranih pacijenata.

“Postavlja se pitanje ko će preuzeti odgovornost da odredi ko su tih tri do pet odsto, a svakako to ne mogu laici. To je odgovornost, odnosno zadatak zdravstvenog sistema”, rekao je Mladenović za “Sputnjik”.