U Srbiji danas počinje masovna imunizacija protiv koronavirusa uz poruku državnog vrha kako se bez cijepljenja ne može pobijediti koronavirus, te da u suprotnome zemlja zdravstveno i ekonomski može dospjeti na rub ponora.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija do sada nabavila 1.054.950 doza cjepiva, a ima potpisane ugovore ili je platila avansom ili uplatom prve rate za još više od šest milijuna doza.

Kako je rekla, danas će biti otvoren veliki punkt na Beogradskom velesajmu, a prvi će biti cijepljeni pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije i ostalih sigurnosnih službi. Brnabić je rekla da su predstavnici medija, koji su stalno na terenu, uvršteni u prioritetnu grupu na apel medijskih udruženja i na molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Cilj je, kako je navela, što prije cijepiti što veći broj građana kako bi se u najkraćem mogućem roku dostigao kolektivni imunitet.

Na zajedničkoj sjednici državnog vrha i Operativnog štaba za cijepljenje, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da se danas ili sutra očekuje i novi kontigent od 250.000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V, a uskoro bi iz Poljske trebalo biti osigurano i 800.000 doza cjepiva Astra Zeneca.

Srbijanska nacionalna agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) jučer je verificirala i izdala certifikat za prvi kontingent od 100.000 doza kineskog cjepiva Sinopharm, nakon što je u Srbiju u subotu iz Kine stiglo milijun doza.

Podsjećamo, u Srbiji je u toku vakcinacija zdravstvenih radnika i osoba starijih od 75 godina. Prema podacima nadležnih, do subote uveče je vakcinisano 22.000 lica.

Za cijepljenje se posredstvom sustava e-uprava dosad prijavilo više od 280.000 građana.