Parastosima, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća u Srbiji se obilježava Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u vojno-policijskoj operaciji Oluja. Centralno obilježavanje će biti večeras u beogradskom naselju Busije. Prema podacima Međunarodnog suda pravde, izvještaja agencija Ujedinjenih nacija i lokalnih nevladinih organizacija, u Oluji je protjerano više od 200 hiljada Srba. Srbija i Hrvatska i dalje imaju različite poglede na Oluju i podatke o broju stradalih.

U crkvi Svetog Marka u Beogradu održan je parastos poginulim Srbima u vojno-policijskoj operaciji Oluja. Predstavnici udruženja Koordinacija i Zavičaj položili su vijenac na spomenik u Tašmajdanskom parku. Uvod je ovo za centralnu manifestaciju koja će biti održana u zemunskom naselju Busije u kojem uglavnom žive protjerani Srbi.

Problem nestalih i dalje opterećuje porodice koje ne znaju sudbinu najmilijih. Prošle godine nije identifikovano nijedno lice, 700 ih se još vodi kao nestalo, a u Hrvatskoj se nalaze posmrtni ostaci još 896 tijela za koje se godinama ne vrši identifikacija, rečeno je na skupu u Beogradu.

Način rada na obje strane mora se promijeniti, jer postoji zastoj u procesu pronalaženja nestalih i njihovoj identifikaciji. Vjeran Matić, izaslanik predsjednika Srbije za rješavanje problema nestalih je izjavio da je važno napraviti zajedničke timove s Hrvatskom i uključiti međunarodne institucije. Prema domaćim je uputio kritiku.

U mjestu Donji Skrad u Hrvatskoj je održana komemoracija za šestoro ubijenih mještana. Za taj zločin još niko nije odgovarao. Predstavnici Srpskog građanskog vijeća odali su pomen i za poginule pripadnike hrvatske vojske.

Srbija i Hrvatska i nakon 26 godina imaju različite poglede na Oluju. Za Hrvatsku je operacija pobjeda, jer su oslobođena okupirana područja. Srbija je označava kao plan etničkog čišćenja. Dvije strane razlikuju se i u podacima u broju stradalih tokom Oluje. Prema podacima Helsinškog odbora za ljudska prava Hrvatske protjerano je više od 200 hiljada Srba, a ubijeno više od 600. Srbija tvrdi da ima dokaze za oko 2.000 ubijenih Srba.