Krizni štab Vlade Srbije odlučio je danas da zbog povećanja broja zaraženih od virusa korona ogranični javna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru na pet osoba.

“Odlučeno je da srednjoškolci i osnovci 11, 12, 13. novembra imaju jesenji raspust”, rekla je na konferenciji za novinare epidemiolog Darija Kisić Tepavčevića.

Tepavčevićeva je navela da je od početka školske godine virus korona potvrđen je kod ukupno 708 đaka, a uglavnom je riječ o zaražavanju van škole, ali je u pojedinim slučajevima došlo do prenošenja unutar škole.

Ona je dodala da u Srbiji još nisu primijenjene najrigoroznije mjere, te ponovo apelovala na sve da nose maske i poštuju epidemiološke preporuke.

“Autobusi ne spadaju u mesta na kojima je propisana zabrana okupljanja do pet ljudi. Oni jesu mjesta gdje je moguće dalje prenošenje virusa i zato stalno treba da utičemo jedni na druge ako se ne nose maske”, navela je ona.

Prema njenim riječima, zabrana okupljanja ne važi za kulturne ustanove, poput bioskopa i pozorišta.

Tepavčevićeva je naglasila da se i prilikom obilježavanja krsnih slava trebaju poštovati mjere koje je preporučio Krizni štab.