Predsjednik Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije Rade Panić ukazao je da se realna brojka zaraženih zdravstvenih radnika dobije kada se zvanična cifra od deset odsto pomnoži sa dva možda i tri puta, i da je to veliki problem u borbi protiv korone.

“Nama je sinoć na dežurstvo došao psihijatar. Dobrovoljno se javio i došao. Sada je situacija takva da će morati da se angažuju svi. Ima situacija kada psihijatar ne zna ili ne može da zbrine pacijenta, pa je neko od nas sa njim u smjeni, ali bar može da prepozna covid i uradi administraciju”, rekao je Panić za novi broj nedjeljnika Vreme.

Panić je rekao da su on i kolege već u situaciji kada razmatraju mogućnost da zaraženi zdravstveni radnici koji nemaju izraženu kliničku sliku ostanu da rade.

“Nama je ‘Batut’ prije sedam dana poslao preporuku za testiranje zdravstvenih radnika u kojoj stoji da se testiraju kada se pojave simptomi. Ljekari se testiraju tek kada se razbole. Znači, ne testiraju se rizični kontakti, oni kod kojih postoji sumnja da su inficirani”, naveo je Panić.

Kako je naglasio, “problem jeste što nema većeg testiranja i praćenja šta se dešava poslije rizičnih kontakata”.

“Pojedini zdravstveni radnici zbog toga idu privatno da se testiraju, jer maltene ne možemo da dođemo na red. U našem covidu u Kraljevu se posljednjih dana najmanje četvoro ili petoro razboljelo, a niko od ostalih nije testiran. Svi smo ostali da radimo, čak i koleginica čiji je muž bolestan, a imaju dvoje male djece”, rekao je Panić.

Kako je naveo, uskoro će ljekari doći u situaciju da spavaju u bolnici, jer neće imati vremena da dođu od kuće kad su potrebni, a kako je rekao, brže je da ih probude dok su u bolnici, nego da “dolijeću od kuće”.