U mjestu Đoze, kod Srebrenice, u pčelinjaku porodice Đozić otvorena je jedna od prvih apikomora u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Terapije koje su sve popularnije u Nemačkoj, Austriji i Rusiji omogućavaju inhalaciju vazduhom iz pčelinje košnice.

Apiterapija poboljšava imunitet, a zrak iz košnice liječi mnoga, ali prije svega respiratorna oboljenja. Naročito pomaže kod liječenja astme i bronhitisa kod djece i odraslih. Јedan tretman traje 20 minuta, dva puta dnevno, ujutru i uveče.

“Ove godine sam napravio apikomoru, ali u pravom smislu apikomora jer je tako zadihtovana da je baš komora. Nudim terapiju inhalacije, apiinhalacije i terapiju apitoksinoterapiju, odnosno ubodom pčele, odnosno liječenje pčelinjim otrovom… Ona u sebi ima i slatkast okus i prijatan miris i sva ta eterična ulja čovjek direktno unosi u organizam”, ističe Nijaz.

U svim poslovima koje obavlja oko pčelinjaka i pripreme meda, Nijaz ima bezrezervnu podršku svoje porodice.

“Sudjelujem sa njim u svim poslovima oko pčela, oko organizovanja posla. Najviše što ja mogu da mu pomognem je kad je u pitanju vrcanje meda i to su poslovi pakovanja meda, plasman na tržištu”, kaže Nijazova supruga, Edina Đozić.

Efekti apiterapije se brzo primjećuju, a kako su nam rekli neki od korisnika, ovaj vid “disanja” pokazuje dobre rezultate primjene na oporavak sportista poslije trenažnih procesa i velikih napora.

“Apikomora je vrlo dobra za jačanje imuniteta, posebno meni koristi jer amaterski se bavim trčanjem i povećava mi kapacitet pluća i opušta moje tijelo. Poslije svakog maratona ili polumaratona ja dolazim ovdje i udišem taj zrak koje pčele proizvode i opustim maksimalno svoje tijelo”, kaže maratonac Mirsad Siručić.

Korisnica apikomore Amela Hadžić kaže da je jako zadovoljna terapijom i preporučuje je svima.

“Kao prosvjetnom radniku i nekom ko je stalno pod stresom i obzirom da živim u Srebrenici koja je puna vlage dobro je došla jedna ovakva apikomora koju nismo imali nigdje prije Tuzle. Preporučila bi svim roditeljima koji imaju malu djecu koji imaju problema sa bronhitisom i astmom, što je u zadnje vrijeme nešto mnogo pojačano”, ističe Amela.

Da bi terapija imala maksimalan efekat, potrebno ju je sprovoditi tokom 20 dana. Nо, generalna preporuka je boravak u prirodi i korištenje svih blagodeti koje ona pruža.