Osim straha da bi početak nove školske godine mogao biti i jedan od faktora povećanja broja zaraženih, mnogi su skeptični hoće li djeca znati i imati strpljenja da se nose sa epidemiološkim mjerama, dok iz škola poručuju da će ispoštovati sve preporuke nadležnih.

Obavezno nošenje maski u školama, poštovanje fizičke distance, redovna dezinfekcija. Na “novu normalnost” odrasli se polako navikavaju. Međutim, koliko su djeca spremna poštovati nova pravila?

ANKETA

  • Znam da djeca ne mogu sigurno. Nemaju oni tu percepciju da to mora biti čisto. Oni će se vjerovatno igrati i zaboraviti na to”
  • Nije optimalno vrijeme za školu trenutno, i da je nemoguće da maske ostanu čiste”
  • Da se održavaju neke razredne nastave u kojima će se objasniti djeci kako da održavaju higijenu, kako koristiti masku, dezinfekciona sredstva”
  • Ne bi djecu ja još uvijek pustila u školu
  • Djeca o tome ne vode računa, posebno ovi manji

Iako je ostalo svega nekoliko dana do početka školske godine, u školama kažu da su preporuke nadležnih još uvijek oprečne i nejasne.

NAMIR IBRAHIMOVIĆ, direktor OŠ “Safvet-beg Bašagić”

“Jedni kažu da treba, drugi da ne. Ono što je jasno je da će djeca obavezno nositi maske do samog ulaska u učionicu i kada izađu iz učionice. Očekujemo do početka školske godine da će nadležni dati preciznije i jasne upute, kako da se i djeca i nastavnici ponašaju u samoj učionici. Bilo bi potpuno očekivano i logično da unutar same učionice, bez obzira na situaciju, ni djeca ni nastavnici ne nose masku.”, rekao je Ibrahimović.

Jedan od uslova otvaranja škola jeste da se djeci, nastavnicima i roditeljima omogući sigurnost, podsjećaju iz UNICEF-a, kao i da su donijeli globalni vodič o sigurnom otvaranju škola.

ROVNAK KAN, šef Predstavništva UNICEF-a u BiH

“Takođe, ono što je u ovom planu dobro je da govorimo o kombinovanoj metodi. Dakle, neće stihijski sva djeca odjednom krenuti u školu, govorimo o kombinovanom metodu, tako da će djeca u nekim kantonima škola početi ranije u nekima kasnje, a u većini kantona dio djece će ići online, a dio djece face to face”, kazala je Kan.

Imunolozi podsjećaju da se nastava u školama održava za učenike do petog razreda, te se stoga moraju osigurati uslovi provođenja predloženih epidemiloških mjera.

BAKIR NAKAŠ, imunolog

“Problematično je nošenje i stavljanje maski koje bi morale biti adekvatne za dječiji uzrast, a i djeca bi morala biti pripremljena kako i na koji način sa tim maskama. Uvijek postoji mogućnost da se tu napravi greška i tu će nastavnici i svo osoblje škole imati dodatnu obavezu da nadziru kako se epidemiološke mjere provode”, objasnio je Nakaš.

Evidentno je da će školarci naći u školskim klupama na vrijeme. Međutim, ono što zabrinjava jeste da još nisu tačno izdefinisane mjere zaštite kojih će se trebati pridržavati na nastavi, tako da je, kao uvijek, sve na roditeljima i nastavnicima da mališanima olakšaju što je više moguće početak školske godine.