Počela je najveća kampanja vakcinacije u historiji. Prema podacima koje je prikupio američki Blumberg, do sada je primijenjeno više od 63 miliona doza vakcina u 56 zemalja.

Što se tiče svjetskog cijepljenja, prema podacima Blumberga, na prvom mjestu su Sjedinjene Američke Države gdje je cijepljeno oko 21,1 milijun ljudi. Slijedi Kina sa 15 milijuna. Europska unija raspolaže sa 8,3 milijuna doza cjepiva, a Velika Britanija sa 6,3 milijuna.

“Uvođenje cjepiva ovdje ide jako dobro. Cijepljeno je više od 5 milijuna ljudi. Od jutros je cijepljeno tri četvrtine svih preko 80 godina u Velikoj Britaniji, što je sjajan napredak,” rekao je britanski ministar zdravstva Matt Hanckok.

Europska unija se, međutim, susreće s problemom, jer raspolaže sa premalo cjepiva na broj stanovnika, a farmaceutske tvrtke imaju problema sa isporukom, dok se istodobno povećava broj opasnih mutacija, a zabrinjava, prije svega, brazilska varijanta.

“Doista je diljem Europe zdravstvena situacija i dalje vrlo ozbiljna. Ima razloga za nadu zbog cjepiva, ali postoji i snažan razlog za zabrinutost zbog novih varijanti koje promatramo. Stoga moramo ostati usredotočeni i moramo osigurati isporuku cjepiva, kao i osigurati brzu i učinkovitu uporabu dostupnih cjepiva,” istakla je predsjednica Europskog povjerenstva Ursula Von Der Layen.

U svijetu se javlja i problem rezerviranja cjepiva. Zanimljivo je kako je u svijetu već ugovoreno 8,49 milijardi doza. Naime, mnoge zemlje rezervirale su mnogo više cjepiva nego što imaju stanovnika, a u tome, naravno, prednjače bogate zemlje. Poražavajući je podatak kako je dosadašnjih devedeset i pet posto cijepljenja u svijetu bilo ograničeno samo na 10 zemalja.

“Naravno, možemo učiniti više i moramo učiniti više. Prema našem izračunu sa pravom razinom financiranja, KOVAKS bi mogao nabaviti 2,3 milijarde doza cjepiva 2021. To bi bilo približno 1,8 milijardi doza za 92 zemlje sa nižim dohotkom. To je dovoljno kako bi zaštitilo 27 posto stanovništva u tim zemljama,” kazao je izvršni ravnatelj Gavi saveza cjepiva Seth Berkley.

U svijetu je odobrena upotreba sedam različitih cjepiva. S obzirom na zaraznost COVIDA-19, epidemiolozi procjenjuju da oko 50-80% populacije mora biti imuno kako bi bila dosegnuta razina kolektivnog imuniteta. Kako bi se to desilo, neophodno je da cjepiva postanu dostupna istodobno za sve zemlje.