Savjet za regionalnu saradnju danas će u Tirani, u okviru dvodnevne konferencije putem interneta, obilježiti početak rada prve tematske regionalne omladinske laboratorije o zaposlenosti mladih.

Konferencija će okupiti 40 mladih ljudi i donosilaca politika, članove regionalne mreže eksperata zapadnog Balkana koji se bave pitanjima mladih i tržišta rada, kao i predstavnike organizacija mladih, donatorske zajednice i medija.

Cilj je podsticanje dijaloga da bi se razmotrila glavna pitanja i usaglasile ključne preporuke za region koje će se sprovoditi u kasnijoj fazi procesa, saopšteno je iz RCC-a.

Skup će otvoriti generalni sekretar Majlinda Bregu i direktor za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Kalavera, dok će moderator biti mladi evropski ambasador Gevio Tabaku.

Više od 21 odsto stanovnika zapadnog Balkana čine mladi između 18 i 24 godine. Jedna četvrtina njih se ne školuje, nije zaposlena, niti se na neki drugi način osposobljava.

Iako su preduzeća iz regiona sve otvorenija prema mladima i 80 odsto je spremno zaposliti obrazovanu mladu osobu bez iskustva, ipak postoji još mnogo prostora za poboljšanja, navodi se u saopštenju.