U Tuzlanskom kantonu u posljednja 24 sata zabilježen je smrtni slučaj starije osobe iz Živinica sa komorbiditetima i 31 novozaražena osoba. Zbog složene epidemiološke situacije, članovi Kriznog štaba pripremaju naredbe, prvenstveno za ugostiteljske objekte. U toku je i izrada smjernica za dalji rad zdravstvenih ustanova.

Tokom protekle noći hospitalizirano je još pet pacijenata, a 25 onih koji se nalaze u Kovid bolnici imaju tešku kliničku sliku. Preporuke nemaju mnogo efekta, svjedoče i iz Kriznog štaba. Stoga će početi pojačane kontrole, prije svega, ugostiteljskih objekata.

“I pored naredbe o završetku rada do 23 sata, pojedini takvu naredbu ne poštuju. Tražili smo jutros od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da sa gradskim inspekcijama izvrše kontolu i nadzor”, ističe Dajana Čolić, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona.

“Ja sam u svojoj porodici najbližoj imao Kovid pozitivnog sa upalom pluća u Kovid bolnici. Ne bih volio da bilo ko preživljava ili da bude pacijent ili da bude bliža rodbina pozitivnog pacijenta. Radi se naravno o osobi starije životne dobi koja je za dlaku ostala. Meni švedski model ovdje ne treba”, kaže direktor JZU UKC Tuzla, Vahid Jusufović.

Prema podacima i iskustvima ljekara Kovid bolnice, pacijenti se najčešće zaraze bliskim kontaktima.

“Uglavnom se najviše zaraze u uredima, restoranima, sredstvima javnog prevoza, prilikom njege bliske osobe, to je kućni ambijent, tamo gdje ima pozitivna osoba, ne mora ni biti simptomatska”, kaže Dilista Piljić, glavni koordinator mješovitih timova ljekara u Kovid bolnici UKC-a Tuzla.

Do kraja sedmice će biti poznat i plan organizacije rada zdravstvenih ustanova, s ciljem zaštite i “neKovid” pacijenata.

“Dobili smo veći broj prijava građana da pojedini slučajevi hroničnih oboljenja ne mogu da pristupe odgovarajućim specijalističko-konsultativnim, prije svega, uslugama”, kaže kantonalna ministrica zdravstva.

Da je period pred nama pun neizvjesnosti, svjedoče i činjenice da je UKC-u neophodna oprema, prije svega rukavice, ali i da, zbog nedostatka testova, od danas nema komercijalnog testiranja. Ukoliko se naredbe i preporuke ne budu i dalje poštovale, uslijedit će i represivne mjere, podcrtali su iz Štaba.