Migrantski kamp “Lipa” je pod nadzorom policije Unsko-sanskog kantona nakon povlačenja Međunarodne organizacije za migracije (IOM), i u toku je uviđaj poslije velikog jučerašnjeg požara, potvrdila je Nataša Omerović, koja je bila rukovodilac kampa.

“Prema procjenama, oko 1.000 migranata je unutra, a Crveni krst iz Bihaća im obezbjeđuje obroke”, rekla je Omerović.

Ona je pojasnila da je IOM napustio kamp jer je bilo predviđeno da migranti tu budu smješteni do 30. septembra, te da je dolaskom hladnih dana trebalo naći bezbjednije rješenje.

“Zamišljen je kao ljetna varijanta i prijetilo je urušavanje šatorskih konstrukcija. Nismo imali ni vode, ni struje, a ušli smo u zimu”, navela je Omerović.

Podsjetimo, u migrantskom kampu “Lipa” kod Bihaća juče je buknuo veliki požar, a mediji su prenijeli da su požar izazvali migranti koji napuštaju ovaj kamp.

U toku je postupak zatvaranja migrantskog kampa “Lipa”, u kojem boravi više od 1.200 migranata.

Savjet ministara donio je 21. decembra odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata “Lipa”, na području Bihaća, koji će biti montažni objekat kontejnerskog tipa i kapaciteta 1.500 osoba.

Do okončanja građevinskih radova u “Lipi” predviđeno je da migranti budu smješteni u “Biri”, o čemu je Ministarstvo bezbjednosti BiH uputilo pisanu instrukciju Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Službi za poslove sa strancima.

Građani Bihaća poručuju da neće dozvoliti povratak migranata u nedavno zatvoreni prihvatni centar “Bira”, koji se nalazi u centru tog grada.