Na Kovid odjeljenju trebinjske bolnice trenutno se nalazi nešto više od trideset pacijenata oboljelih od koronavirusa, a njih dvije trećine ima tešku kliničku sliku. Situacija se smiruje što se tiče širenja pandemije, ali stručnjaci preporučuju da se građani i dalje pridržavaju propisanih zaštitnih mjera.

Oko 150 pacijenata je registrovano na koronavirus u Trebinju, negdje preko trideset je hospitalizovano, da bi dvije trećine pacijenata bilo u teškom stanju, svi su priključeni na kiseoničku terapiju, a troje je na respiratorima.

STANKO BUHA, zamjenik direktora JZU Bolnica Trebinje

„Pacijenti su uglavnom na kiseoničkoj terapiji, oko dvije trećine njih i neki su u takvom stanju da ih bukvalno ne možemo probaciti iz sobe u sobu“.

U ovom trenutku u Trebinju nema ekspanzije koronavirusa i situacija je zadovoljavajuća, bar tako ocjenjuju u zdravstvenim ustanovama. Od početka panademije registrovano je 1604 zaraženih, dok su 52 osobe preminule.

JELENA DURIĆ, glavni epidemiolog Doma zdravlja Trebinje

„Stagnira broj pregleda u respiratorinim ambulantama Doma zdravlja i imamo neki konstantan broj pozitivnih u prethodnih nekoliko sedmica. Jutros je 54 uzorka otišlo na analizu u Univerzitetsku bolnicu u Foči i to je nešto manje nego prethodnih ponedjeljka“.

Rezultat ovog broja poslanih uzoraka biće na neki način i sagledavanja stanja nakon praznika.

Koliko su se građani pridržavali  propisanih mjera zaštite?

JELENA DURIĆ, glavni epidemiolog Doma zdravlja Trebinje

„Od Nove godine, desetak, dvanaest dana nema povećanog broja oboljelih, a da li će biti u narednima danima vidjećemo“.

U ovom trenutku trebinjska bolnica raspolaže dovoljnim brojem potrebnih medikamenata za liječenje kovid pacijenata. Zdravstveni radnici i dalje preporučuju pridržavanje propisanih mjera zaštite.