U Turskoj je danas obilježeno pet godina od neuspjelog vojnog puča nizom komemorativnih događaja za poginule tokom gušenja pobune protiv vlasti.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan predvodio je ceremoniju u parlamentu nakon čega je iz Ankare otputovao u Istanbul kako bi prisustvovao ostalim događajima kojim se obilježava slom neuspjelog vojnog udara izvršenog 15. jula 2016. godine.

Poginula je 251 osoba, a oko 2.200 je ranjeno nakon što su učesnici udara otvorili vatru na masu i bombardovan je parlament i druge zgrade administracije. Ubijeno je i oko 35 navodnih učesnika vojnog udara.

“Nikad nećemo moći da se odužimo hrabrim ljudima koji su svojom žrtvom te tamne noći donijeli svjetlost jutra našem narodu i demokratiji. Kroz otpor 15. jula nije spriječen samo pokušaj udara, već i pokušaj okupacije”, naveo je Erdogan.

Turska za neuspjeli vojni puč krivi imama Fetulaha Gulena koji negira optužbe, a nalazi se u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Viš od 130.000 ljudi otpušteno je iz javne službe vanrednim dekretima, a među njima su nastavnici i policajci.

Ministar odbrane Hulusi Akar rekao je početkom sedmice da su 23.364 pripadnika vojske otpuštena iz oružanih snaga Turske.