Turska policija provodi još jednu veliku akciju privođenja osoba osumnjičenih za veze s terorističkom organizacijom FETO, a od 110 lica sa naloga, slobode je lišeno 89 osumnjičenih.

Na bazi istrage o infiltriranim elementima terorističke organizacije FETO unutar Turskih oružanih snaga, tačnije unutar Komande vazdušnih snaga i Komande obalske straže, Tužilaštvo u Izmiru izdalo je nalog sa privođenje ukupno 110 osumnjičenih za koje je utvrđeno da su koristili tajne i paralelne sisteme komunikacije unutar Turskih oružanih snaga.

Među osumnjičenim je 105 vojnika u aktivnoj službi. Među 98 osumnjičenih pripadnika vazdušnih snaga Turske je i 16 vojnih pilota, uključujući i četvoricu pilota borbenih letjelica F-16.

Postupajući po nalogu tužilaštva, turska policija je pokrenula istodobne akcije privođenja u 25 velikih gradova te zemlje, a do sada je slobode lišeno 89 osumnjičenih.

Privedeni su predati nadležnim pravosudnim institucijama na dalje procesuiranje, a policijska potraga za preostalim 21 osumnjičenikom je u toku.

Teroristička organizacija FETO odgovorna je za pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetulah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.