Na Trgu slobode u Tuzli danas je održan mirni protest u znak podrške palestinskom narodu, u organizaciji Udruženja Palestinska zajednica u BiH i Udruženja Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva.

Okupljeni građani su iskazali solidarnost i suosjećanje sa Palestincima, a palestinski ambasador u BiH Rezeq Namoura obratio se skupu i zahvalio građanima koji su pružili podršku.

Skupu podrške narodu Gaze pridružili su se članovi političkih stranaka, aktivisti i građani Tuzlanskog kantona.

Predsjednica Udruženja “Snaga nezavisne žene” Kalesija Hasmira Malić, čije su članice prisustvovale skupu, kazala je da su tu da osude svaki zločin te da skrenu pažnju kako slike koje dolaze sa područja Palestine podsjećaju na slike Srebrenice gdje se dogodio genocid.

“Sada opet imamo priliku da gledamo istu stvar za koju su kazali da se nikad neće ponoviti, a eto ponavlja se”, kazala je Malić.

Omar Nadal iz Palestine, koji posljednjih godina studira u Tuzli na Medicinskom fakultetu, ističe da je cilj okupljanja iskazivanje solidarnosti s palestinskim narodom.

“Ovime pokazujemo da u svijetu još uvijek ima dobrih i humanih ljudi koji vide kakav teror peživljava palestinski narod. Nadamo se da će ovi protesti označiti neki početak sankcionisanja izraelskog okupatora za zločine koji čini”, rekao je Nadal.

Na skupu podrške pročitana su imena ubijenih u Gazi.