Povodom osnivanja i planiranog otvorenja srednje “Savremeno- umjetničke škole” Tuzla, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić susreo se danas sa predstavnicima Udruženja “Mladi Tuzle” i Pozorišta mladih Tuzle, osnivačima te srednjoškolske ustanove.

Školovanje prve generacije učenika započinje u školskoj 2021/22. godini obrazujući učenike za izvedbenog animatora dramske umjetnosti i edukacije i omladinskog lidera, a dugoročno gledano, biće pokrenuto školovanje učenika za oblasti poduzetništva, plesa, filma, šminke i dizajna odjeće.

“Škola, kroz primjenu savremenog koncepta dramske pedagogije u obrazovanju i odgoju, te inovativnim metodama rada ima namjeru postati put kreativne samospoznaje učenika i pomoći im u izgradnji zdrave ličnosti. Želimo biti sistem prevencije i rehabilitacije eventualnih devijantnih ponašanja učenika. Savremeno-umjetnička škola Tuzla će nastavnim planom i programom biti dobar temelj za uspješno polaganje eksterne mature nakon koje će učenici moći nastaviti dalje obrazovanje na svim fakultetima/akademijama”, kazao je predsjednik Udruženja mladih Tuzle Adnan Mujkić.

Škola predstavlja prvi oblik obrazovanja i odgoja ove vrste u BiH i regiji. U procesu izrade elaborata, nastavnih planova i programa vodilo se računa o komparaciji sa istim ili sličnim modelima obrazovanja u Evropi i svijetu, te je tim za izradu navedenih dokumenata činio 32 stručnjaka iz odgoja, obrazovanja, kulture, umjetnosti, produkcije, glume, likovne, plesne, muzičke, dramske, pozorišne umjetnosti, informisanja, pedagogije, psihologije, prava, ekonomije, marketinga, poduzetništva.

Premijer Hodžić se zahvalio pokretačima ove ideje na iskazanom entuzijazmu i inovativnosti.

On je također istakao da će Vlada Tuzlanskog kantona sigurno podržati realizaciju ovog interesantnog i inovativnog projekta.

“Osim verbalne podrške, u narednom periodu ćemo sagledati mogućnosti da i na druge načine pomognemo opstanak ove ideje. Ideje koja pokazuje da mlade osobe i ovdje, u Bosni i Hercegovini imaju prostor za kreaciju”, zaključio je Hodžić.

Školu je ove godine upisalo 20 učenika, a planirana je mogućnost upisa u statusu učenika redovnog ili paralelnog obrazovanja, saopćeno je iz Press službe TK.