Konstantno povećanje broja zaraženih pacijenata na području Unsko – sanskog kantona je rezultiralo otvaranjem drugog Kovid odjela u bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić”, a sve to je istodobno doprinijelo i povećanom interesu građana za cijepljenjem.

Prema zvaničnim podacima prvom dozom samo u Bihaću vakcinisano je između 15.000 i 17.000 ljudi. Sve je više građana kojima je prioritet zaštita zdravlja. Naročito je to izraženo među populacijom starijom od 65 godina, a činjenica da se interesovanje za cijepljenjem povećalo raduje i čelnike medicinskih ustanova.

Ono što izaziva zabrinutost svakako je broj umrlih proteklih dana od zaraze koronavirusom. Za vikend na infektivnom odjelu bilo je devet slučajeva.

Građani i dalje najviše favoriziraju “Fajzer” vakcine kojih ima jako malo u Bosni i Hercegovini. S druge strane, struka kaže svaka vakcina je podjednako dobra.

Jedino rješenje da bi se spriječili smrtni ishodi i teže kliničke slike je imunizacija, ponavljaju stručnjaci. Za sada najmanji interes pokazuju mladi od 19 do 25 godina.