Posljednjih nekoliko godina, turizam se nametnuo kao glavna grana razvoja Unsko-sanskog kantona. Svake godine broj posjeta je bio sve veći. Prošla godina zbog pandemije koronavirusa- kao i u ostalim dijelovima države ali i cijelog svijeta, nije bila zadovoljavajuća. U drugoj godini pandemije, među turističkim radnicima- vlada optimizam.

Nacionalni park Una, posjetilačka zona Štrbački buk – nezaobilazno odredište za većinu turista koji posjećuju Unsko-sanski kanton. Oni koji jednom posjete ovo mjesto, kažu, rado mu se vraćaju, a oduševljenje ne kriju ni oni koji su tu prvi put.

Nakon što su od prijatelja čuli za ovo mjesto, Amerikanac Rodžer i njegova supruga su odlučili da pedesetu godišnjicu braka proslave upravo na ovom mjestu.

Asfaltiranje prve faze pristupnog puta od mjesta Orašac do Ćelija se polako privodi kraju. Time će put do Nacionalnog parka će biti znatno olakšan za turiste, a između ostalog – ovaj projekat je veoma značajan za kompletan turizam Unsko-sanskog kantona, ali i za poduzetnike, odnosno obrtnike koji rade unutar Nacionalnog parka.

AMARILDO MULIĆ, ravnatelj Nacionalnog parka Una

Prioritetni projekti kod donosioca odluka treba da budu strateški planirani i da se treba ulagati u one projekte koji daju rezultate koji daju šansu da se stvori ambijent za bolji ekonomski razvoj, za zapošljavanje ljudi. Nacionalni park Una u ovih 10 godina je postao generator razvoja kako turističko ugostiteljske prirode tako snažno utiče i na ekonomiju grada Bihaća i USK.

ZERINA HAJRLAHOVIĆ, obrtnica

Ova godina do sada nije loša kao prethodna s obzirom na to da je prethodne godine bio lokdaun, ove godine je već bilo nešto turista. A već ima najava nakon što je Bajram prošao, da će biti više turista a i završava nam se put do Štrbačkog buka pa očekujemo mnogo više gostiju.

Turistički radnici u USK kažu kako u drugoj godini pandemije očekuju porast turista kako stranih, tako i domaćih. Turizam je razvojna šansa Bosne i Hercegovine, zato ljetujmo unutar njenih granica.