U vatikanskom krivičnom sudu danas je počelo suđenje dvojici sveštenika, jedan je optužen za seksualno zlostavljanje dječaka koji pomaže crkvi, a drugi za prikivanje tog djela.

Optužbe su naglas pročitane u sudnici što je prvi put da Vatikan detaljno opisuje slučaj protiv sveštenika, od kojih je jedan bio stariji učenik bogoslovije u vrijeme zlostavljanja koje obuhvata period od 2007. do 2012. godine, dok je drugi tada bio rektor seminara mladih.

Slučaj se dogodio u palati Svetog Pija Desetog u okviru Vatikana, preko puta mjesta gde živi poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo.

Bogoslovija, koju vodi religijsko udruženje Komo, služi kao prebivalište za dječake uzrasta od 12 do 18 godina, koji pomažu tokom mise pape u crkvi Svetog Petra.

Prema optužnici, Gabriele Martineli (28) optužen je za zloupotrebu ovlašćenja starijeg predstavnika seminara da bi mlađu žrtvu primorao na “tjelesna djela” sodomije i masturbacije, koristeći nasilje i prijetnje.

Bivši rektor Enriko Radiče optužen je da je Martineliju pomogao da izbjegne istragu tvrdeći da su navodi žrtve neutemeljeni, a vatikanskim tužiocima je rekao da nije znao za seksualno zlostavljanje u palati.

Ni Martineli ni Radiče nisu se izjasnili o optužnici. Sljedeće ročište zakazano je za 27. oktobar.