U posljednja 24 sata u Velikoj Britaniji je zabilježeno 17.540 novih slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), što je najveći dnevni broj zaraženih od početka pandemije.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, proteklog dana od posljedica zaraze koronavirusom u toj zemlji je preminulo 77 osoba, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva povećan na 45.592. Od početka pandemije u Velikoj Britaniji je registrovano ukupno 561.815 slučajeva zaraze.

U posljednja 24 sata obavljeno je preko 254.000 testiranja na COVID-19, čime je ukupan broj testiranja premašio 24,3 miliona.

Broj zaraženih na dnevnom nivou u četvrtak je prvi put premašio 17.000, što je zabrinulo tamošnje vlasti i zdravstvene stručnjake.

Dr. Yvonne Doyle, šefica Agencije za javno zdravlje, upozorila je na značajan porast broja zaraženih koronavirusom posljednjih dana.

“Bilježimo stalni porast slučajeva zaraze i prijema u bolnice. Trend je vrlo jasan ali i vrlo zabrinjavajući”, rekla je Doyle.

Britanski mediji navode da bi zbog porasta broja zaraženih već od naredne sedmice mogla biti uvedena nova restriktivna ograničenja.