U Velikoj Kladuši održani su protesti migranata koji se nalaze u prihvatnom centru Miral. Migranti traže bolje uslove u kampovima, otvaranje granica, a posebno su nezadovoljni odnosom hrvatske policije. Protesti su završeni bez većih incidenata.

Ovako je danas grupa od stotinjak migranata protestirala ispred prihvatnog centra Miral u Velikoj Kladuši. Traže otvaranje granica, a skandirali su i protiv hrvatske policije.

“Protestiramo protiv hrvatske policije. Mnogo ljudi je ovdje došlo slomljenih ruku, nogu, sa ranama na glavi. Oduzmu nam jakne, obuću, novac, hranu… Zašto?”

“Ne želim da me tuku. Zašto nas tuku? Ako nas uhvate, nije problem, vratite nas u Bosnu i Hercegovinu, niko neće prigovoriti. Ali hrvatska policija je loša.”

“Mi smo ilegalno i ovdje u Bosni i Hercegovini, ali nas ne tuku. Ponašaju se humano prema nama, ali kad god pređem granicu sa Hrvatskom oni se ponašaju nehumanо. Pogledajte ruku i glavu ovog čovjeka, pogledajte moje prste, prošle godine su mi slomili ruku. Sve je to hrvatska policija. “

Protesti su trajali oko pola sata i sve je prošlo bez većih incidenata. Ipak, većina migranata iz ovog kampa nije se odazvala okupljanju.

Na terenu je bio veliki broj policajaca, a također pojačano je bilo i prisustvo pripadnika Granične policije Bosne i Hercegovine na području Općine Velika Kladuša. Policijske agencije su najavu ovih protesta dobile tokom proteklih dana i bile su u pripravnosti.

Kako smo neslužbeno saznali, poziv za proteste je poslan iz Srbije putem zatvorenih društvenih mreža, a u njemu je najavljivan i organizirani odlazak migranata prema graničnom prijelazu Maljevac, koji je krajem 2018. гodine, zbog pokušaja organiziranog probijanja granice, devet dana bio u blokadi. Međutim, nakon razgovora s policijom koja im je objasnila da ne mogu ići prema granici, migranti su se vratili u prostorije Mirala.