Otvaranjem izložbe i predstavljanjem knjige autora Elija Taubera večeras je u Vijećnici obilježen “Sarajevski purim”, događaj koji se desio prije više od 200 godina kada su sarajevski muslimani izbavili nekolicinu uglednih sarajevskih Jevreja zajedno sa rabinom.

„Okupio nas je izuzetan društveni i kulturni događaj – “Sarajevski purim”, kojim obilježavamo skladan život između Jevreja i muslimana u Sarajevu i BiH. Tradicijska upućenost jednih na druge od neprocjenjivog je značaja. U ovom gradu dovoljno je uvijek bilo mjesta za sve. Tako i za prognane Jevreje iz Španije, koji su bez ikakvih ograda ili uslovljavanja primljeni u BiH”, istakao je u prigodnom obraćanju dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić.

O tome da je većina ljudi i danas, u Sarajevu i BiH, dostojna humanističkog naslijeđa iz svoje povijesti, rječito će posvjedočiti brojni fakti iz ovdašnje daleke, ali i nedavne prošlosti. O tome svjedoči i “Sarajevski purim”.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci i autor Eli Tauber kazali su kako je Purim značajan datum za sve muslimane i Jevreje i da on pokazuje da su ove dvije zajednice uvijek u BiH živjele u skladu.

„Sarajevski purim“ je jedinstven po tome jer je narod spasio Jevreje“, istakao je Tauber.

Uz izložbu, večeras je predstavljena i knjiga “Sarajevski purim” Elija Taubera, a djelo je prevedeno i na engleski jezik.

Obilježavanje “Sarajevskog purima”, značajnog datuma u historiji dva naroda, večeras je u Vijećnici oplemenio hor “Kolonomos family” izvedbom sefardske romanse, stare pjesme španskih Jevreja “Adio kerida” i poznate stare narodne pjesme “Kad ja pođoh na Bentbašu”.