Zajednički koncert četiri nacionalna društva u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Sazvučja”, održan je večeras u Gradskoj vijećnici u Sarajevu. Koncertu je prethodilo potpisivanje sporazuma o saradnji ovih društava, koji su potpisali predsjednik “Preporoda“ Sanjin Kodrić, predsjednik “Napretka“ Nikola Čiča, predsjednik “Prosvjete“ Nedeljko Masleša i predsjednik “La Benevolencije“ Jakob Finci.

“Kao što sama riječ ‘Sazvučja’ u svom značenju nosi sklad više tonova, tako u Bosni i Hercegovini kroz potpuni sklad i sinergiju djeluju Bošnjačka zajednica kulture ‘Preporod’, Hrvatsko kulturno društvo ‘Napredak’, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ‘Prosvjeta’ i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo ‘La benevolencija’, koja s pravom nose epitet temeljnih institucija kulture naroda Bosne i Hercegovine”, saopćili su organizatori.

Naglašava se da su društva ta koja čuvaju i promoviraju tradiciju nacionalnih kultura koje čine jedinstven kulturni mozaik glavnog grada Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Foto: Mustafa Öztürk – Anadolu Agency

Finci je izjavio da ovo nije veliki događaj za čovječanstvo, ali da jeste za ova udruženja.

“’Napredak’ ne treba samo Hrvatima, ‘Prosvjeta’ Srbima, niti ‘Preporod’ samo Bošnjacima, već svi svima trebamo, a za to je potrebno samo malo ‘La benevolencije’, odnosno dobre volje“, rekao je Finci.

Masleša je kazao da su nacionalna udruženja imala svijetlih i teških trenutaka u prošlosti, ali da pamte i svijetle trenutke.

“Tokom cijelog ovog perioda nismo zaboravili svoju misiju koju su nam ostavili naši osnivači. Širenje kulture, tradicije, stipendije i druge zadaće iz kulture i prosvjete. Ovim činom formalizujemo našu dosadašnju saradnju i pokazujemo da je moguće i poželjno zajedničko djelovanje“, poručio je Masleša.

I Čiča je u ime “Napretka“ kazao kako je večerašnja manifestacija i potpisivanje sporazuma još jedan važan korak naprijed u saradnji.

“Ovo je početak ljepše priče i nadam se boljoj saradnji“, kazao je Čiča.

Predsjednik “Preporoda“ Kodrić se zahvalio domaćinima manifestacije, gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki i njegovom zamjeniku Ivici Šariću.

“Nedavno je Gradsko vijeće jednoglasno, na prijedlog gradonačelnika Skake, proglasilo društvima od velikog značaja za Grad Sarajevo. Time je Sarajevo otpočeo proces vraćanja društvima njihovog značaja. Nisu ovo kulturno umjetnička, već temeljne institucije naroda BiH koje su učestvovale i u stvaranju ove zemlje“, kazao je Kodrić i dodao da je došlo vrijeme da se riješi statusno pitanje četiri nacionalna udruženja s takvom bogatom tradicijom i važnošću.

Grdonačelnik Skaka je poručio da će Grad Sarajevo uvijek biti partner takvim društvima i manifestacijama.

“Obećali smo da ćemo pomagati rad ovih udruženja, ali ovaj događaj i manifestacija pokazuju da su sve naše razlike u stvari naše prednosti. To moramo tako shvatiti“, zaključio je Skaka.