U vrijeme kada mladi ljudi odlaze u veće gradove radi posla, iz Višegrada dolazi potpuno drugačija priča. Obnovljena je Fabrika boja i lakova “Terpentin”, čiji je rad prekinut 2008. godine. Zapošljava mlade, obrazovane ljude, koji su zbog dobre poslovne ponude došli iz Novog Sada, Teslića i Sokoca. Proizvode plasiraju u Bosni i Hercegovini, a u planu imaju tržište Izraela i Rusije.

Mladi hemijski inženjeri svoja prva iskustva stiču u ovom preduzeću. Prezadovoljni su radom, jer imaju mogućnost napredovanja, ali i životom u ovom gradu.

Firmom rukovodi mladi mašinski inženjer Milan Đukanović, koji se nakon školovanja iz Novog Sada vratio u Višegrad.

Proizvodni program koncipiran je na 33 proizvoda koji su na bazi alkidnih, akrilnih, epoksi smola, na bazi nitroceluloze, a, osim toga, detaljno rade na pripremi boja i lakova na vodenoj bazi, čime će zaokružiti kompletan proizvodni program, posebno za drvnu, metalnu i građevinsku industriju.

Za sada je primljeno osam radnika, različitih profila, a u narednom periodu planiraju proširenje svoje proizvodnje i usavršavanje rada. Sve nas ovo navodi na zaključak da ovo preduzeće zapošljavanjem mladih stručnih kadrova čuva budućnost ovog kraja i garantuje ostanak mladih na ovim prostorima, koji imaju šansu da obezbijede egzistenciju za sebe i svoje najbliže.