Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović svečano je otvorio u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU) 35. salon mladih, najveću i najrespektabilniju izložbenu manifestaciju vizualnih umjetnika do 35 godina.

Manifestacija koja je u Hrvatskoj u više od 50 godina predstavila nekoliko tisuća umjetnika, otvorena je u Domu HDLU-a, Meštrovićevom paviljonu i ove godine predstavit će radove više od sto umjetnika. 

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izrazio je zadovoljstvo da je Meštrovićev paviljon, nakon svih fukcija u prošlosti, ponovno vraćen umjetnosti.

„U klimi nasilja u kojoj živimo, i lakog posezanja za oružjem, mislim da je umjetnost jako bitan dio života kojeg treba predavati i posredovati djeci, posebno dječacima. Moramo se malo više pozabaviti odgojem dječaka u Hrvatskoj i to u njihovoj formativnoj dobi, jer kad narastu, kasno je“, kazao je Milanović.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je kako je preko 50 godina svog postojanja „Salon mladih bio i ostao mjesto potvrde i prezentacije mladih umjetnika na našoj likovnoj sceni, a isto nastavlja i danas“.

„Ova izložba govori o vitalnosti umjetnosti koja u vremenu krize progovara i nudi jedan krik optimizma u ovom vremenu velike neizvjesnosti“, poručila je ministrica.

Ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka uvodno je istaknula kako se ovogodišnje izdanje naziva „Millennial“ odvija prema koncepciji kustosice Nike Šimičić, te se, osim u Domu HDLU-a, održava na još pet obližnjih lokacija. Predstavit će se slikarski, kiparski, grafički i fotografski radovi mladih umjetnika.

„Millenial“ se bavi generacijom milenijalaca koju karakteriziraju digitalno doba, globalizacija, društvene mreže, perceptivna zasićenost, egocentričnost, hiperprodukcija proizvoda i osjećaja, te vječita potraga za smislom, ali i svijest o društvenim problemima i ekologiji, kazala je Andabaka.