Devetnaesta Povorka ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i obitelji započela jedanas u 15 sati na Markovu Trgu, gdje se okupilo više stotina sudionika jednog od najdugovječnijih prosvjeda u Hrvatskoj. 

Okupljeni sudionici nose transparente, tražeći ustavom zagarantiranu jednakost svih obitelji.

“Love knows no gender”, “Bez podjele na rozo i plavo”, “Različiti ljudi jednaka prava”, “Ustavno ograničenje iz 2013. je protuprirodno”, “Zajedno u kvirstvu” neki su od natpisa koji se ističu među okupljenima, a tu su i tradicionalne zastave duginih boja. 

Na skupu sudjeluje uglavnom mlađa populacija, a osim simboličnih zastava u svim veličinama te transparentima, prosvjednici su simbole LGBTIQ izrazili i na svojim odjevnim predmetima.

Ovogodišnji slogan Povorke ponosa je “Sloboda unutar i izvan četiri zida”, a traži se pokretanje postupka promjene Ustava tako da se u svim pravima i obvezama izjednače sve obitelji.

Jedna od sudionica je rekla kako je ovo prvi puta da sudjeluje u povorci i zato što treba pokazati da “nas ima različitih i da je ljubav OK među svima”.

Organizatori su s pozornice više puta upozoravali okupljene da održavaju razmak.

Prosvjedni marš s Markovog trga kreće se središtem grada – od Markova trga Ćirilmetodskom ulicom i Strossmayerovim šetalištem, do Mesničke ulice, Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića, Ulicom Augusta Cesarca do Trga Europe, te Vlaškom do Trga Josipa Langa sve do Ribnjaka.

Skup će, kako je rečeno, osiguravati dovoljan broj policijskih službenika, a Policijska uprava zagrebačka na upit Hine o nadzoru nad provođenjem epidemioloških mjera, odgovorila je da su organizatori javnog okupljanja odgovorni za provedbu uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, što nadziru timovi Civilne zaštite.