U zoološkom vrtu u Miluzu na istoku Francuske 22. novembra rođeno je mladunče polarnog medvjeda, što je rijetkost u Francuskoj, a rođenje takvog medvjeda trebalo bi da pomogne u podizanju svijesti o klimatskim promjenama, saopštio je danas taj vrt.

“To je peto rođenje polarnog medvjeda u posljednjih 20 godina u Francuskoj, a drugo u Miluzu”, naveo je zoološki vrt i dodao da su prve nedjelje polarnog medvjeda osjetljive i da mladunče još nije bilo u kontaktu sa čovjekom, čak ni sa veterinarom.

Zoo vrt je naveo da čovjek za sada ne treba da interveniše već je sve ostavljeno instinktu ženke, odnosno majke i mladučenta.

Kamera je postavljena u brlogu kako bi se pratio rast mladunčeta. Za sada se ne zna pol malog medvjeda, a kad se bude saznalo, vrt će predložiti ime o kojem će glasati posjetioci.

Prethodno mladunče istog para medvjeda po imeni Sesi i Viks, ugledalo je svjetlost dana u novembru 2016. U pitanju je ženka koja je dobila ime Nanik i sklonjena je od roditelja čim su se pojavili znaci rivalstva između nje i njene majke.

Nanik se sada nalazi u zoološkom vrtu u Minhenu.