Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAM) donio je dekret kojim se ukida zakon o bojkotu Izraela i dopuštaju trgovinski i finansijski sporazumi dviju zemalja, javila je u subotu službena novinska agencija UAE – WAM.

Ukazom predsjednika UAE Khalife bin Zayeda Al Nahyana cilj je “podržati bilateralnu saradnju kako bi se postiglo (uspostavljanje) bilateralnih odnosa”, prenosi agencija.

Ta najava dolazi kada El Al Airlines planira izvesti prvi let između aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu i glavnog grada UAE Abu Dhabija, u kojem će biti izraelska delegacija i pomoćnici predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, koji je posredovao u sporazumu od 13. augusta o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Trumpov savjetnik Jared Kushner bit će među američkim dužnosnicima na letu El Al koji polazi 31. augusta, potvrdio je američki dužnosnik.

Sporazum između Izraela i UAE čeka na službeno potpisivanje nakon što se obave pregovori o detaljima poput otvaranja ambasada, trgovine i putničkih veza, podsjeća Reuters.

Nema zvaničnih zračnih linija između Izraela i UAE, a bilo je nejasno hoće li El Al Airlines moći letjeti iznad Saudijske Arabije, koja nema službene veze s Izraelom, što bi smanjilo vrijeme leta.

U maju je avion Etihad Airwaysa poletio iz UAE-a u Tel Aviv kako bi prevezao pomoć Palestincima u borbi protiv pandemije koronavirusa, što je bio prvi zabilježen let avioprijevoznika UAE-a u Izrael.