Nova školska godina u Republici Srpskoj počeće 1. septembra, a učenici će se vratiti u školske klupe, odlučeno je na sjednici Vlade Republike Srpske.

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić je istakla da će nastava biti vršena uz maksimalno pridržavanje mjera zaštite, a s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa.

Kako je rekla, u učionici će biti do 15 učenika, a čas će trajati maksimalno 30 minuta.

Dodala je da će u većim školama čas biti skraćen i do 20 minuta.

“Časovi za prvu grupu učenika će počinjati u 7.30 i trajaće do 10.00, a potom će se praviti pauza kako bi se dezinfikovale sve prostorije i da bi u 10.30 časova mogla doći druga grupa”, istaka je Trivić.

Odmori će biti između svakog časa i trajaće 5 minuta, a prema riječima Trivić, učenici će užinu nositi od kuće, jer bi izlazak iz škole po užinu, kako je rekla, predstavljao opasnost od širenja zaraze.

Trivić je istakla da je ova odluka donesena po uzoru na zemlje regiona i Evrope.

“Učenici se vraćaju u škole zbog socijalizacije i sticanja znanja, naročito u osnovnim školama”, rekla je ona.

Poručila je da su svi, od škole do roditelja i učenika, obavezni da se pridržavaju preporučenih mjera, a s ciljem smanjenja rizika na minimum.

Direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović je istakao da je jako teško organizovati nastavu u većim školama jer, kako je rekao, ukoliko bi čas trajao 30 minuta, ne bi svi uspjeli da pohađaju nastavu, zbog ograničenog broja učenika u učionici.

Prema riječima v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića, preporuka je da djeca nose maske, a uz to će svako dijete u učionici imati svoju klupu, kako bi se izbjegao bliži fizički kontakt učenika.