Nakon nižih, počela je nastava i za učenike starijih razreda osnovnih, ali i srednjih škola – ukupno deset hiljada učenika u Bosni i Hercegovini. Školska godina počela je i na području Unsko-sanskog kantona.

Posljednji je novu školsku godinu počeo Unsko-sanski kanton, ali uz niz problema. Iz Sindikata osnovnog obrazovanja tog kantona navode da nije moguće organizovati nastavu u skladu sa svim pripisima i mjerama koje su na snazi. Nedostatak higijenskih sredstava, nedovoljno obučen kadar te nedostatak tehnoloških resursa, samo su neki od razloga za neadekvatno izvođenje nastave. Iz Sindikata srednjeg obrazovanja kažu da u pojedinim školama nije održana edukacija nastavnika za izvođenje online nastave, te da neke škole nemaju pristup internetu. Iz Sindikata ističu i da je veća mogućnost da se djeca zaraze na putu do škole nego u školi.

ZEHRA HADŽIĆ, predsjednica Sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja USK

“Imaćemo situaciju da djeca u autobusu sjede jedna pored drugih, a ja ih u razredu moram razdvojiti. Ne mogu izlaziti na velike odmore, a opet će poslije škole sjesti zajedno u autobuse. Poprilično nismo to stanje doveli u red, onako kako smo trebali”.

Bez obzira na poteškoće, mi smo spremni za nastavu, kaže nastavnik Zlatko Budimlić.

ZLATKO BUDIMLIĆ, nastavnik u OŠ “Harmani II” Bihać

“Sve je spremno, dakle poštivajući sve mjere, sve instrukcije i sve upute, kako za naše zaposlenike tako i za djecu”.

Online nastava u školama u Republici Srpskoj je uspješno obavljena, ali živa riječ je živa riječ, kaže Jasmina Ćulum, profesor u Građevinskoj školi Banjaluka. Djeca poštuju pravila, i u školi se ne mogu zaraziti, kažu profesori, a dosadašnji slučajevi zaraze su pojedinačni i u vezi su sa vanškolskim aktivnostima.

JASMINA ĆULUM, profesorica u JU Građevinska škola Banja Luka

“Ovo sa 20 minuta je dosta kratak period na času, teško se može objasniti ono što se objašnjavalo za 45 minuta. Organizovana je online nastava za učenike koji imaju bilo kakvih problema”.

DARKO JEGDIĆ, ravnatelj OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Trebinje

“Za sada se nastavni proces odvija planiranom dinamikom. Nemamo većih problema. Odnos prema obavezama učenika i zaposlenih je, za sada, za svaku pohvalu”.

Dovoljan broj dezinfekcionih i higijenskih sredstava obezbijedila je Osnovna škola “Aneks” u Sarajevu. Roditelji su dobili mogućnost da se izjasne o načinu izvođena nastave te, za sada, ne postoje nikakve prepreke, kaže direktor škole Omer Begović.

OMER BEGOVIĆ, ravnatelj OŠ “Aneks” Sarajevo

“Ja sam prvi dan obišao svu djecu, jutros sam obišao učenike viših razreda… Danas su heroji oni koji poštuju mjere i čuvaju sebe”.

Svi đaci su u školskim klupama, ali model izvođenja nastave i mjere zaštite nisu jednake u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Nastava u Republici Srpskoj odvija se ujednačeno za sve škole, dok na području Federacije BiH, kantonalne vlasti organizuju nastavu na različite načine, u skladu sa epidemiološkom situacijom i dostupnim resursima.