Berlinska policija isključila je mogućnost ekstremističkog napada nakon što se automobil zabio u kapiju ureda kancelarke Angele Merkel, rekla je glasnogovornica policije za Reuters.

-“Trenutno ne radimo na osnovu ove pretpostavke”, rekla je na pitanje da li policija sumnja na ekstremistički napad.

Njemačka policija privela je vozača, saopštile su snage reda na “Tviteru”. Svjedoci govore da je za upravljačem sjedio “muškarac srednjih godina” koji je s lica mjesta odvezen u invalidskim kolicima.

Lokalna i federalna policija provjeravaju da li je vozač namjerno udario u kapiju.

“Kolege su trenutačno na mjestu događaja, u uredu kancelarke, zajedno sa saveznom policijom. Pred vratima zgrade stoji automobil – istražujemo je li vozač, koji je priveden, njime i upravljao. Uskoro ćemo izići u javnost s više informacija”, objavila je na Tviteru berlinska policija.

Berlinska policija isključila je mogućnost ekstremističkog napada.

“U ovom trenutku ne radimo pod tom pretpostavkom”, rekao je portparol na pitanje da li policija sumnja da je izvršen ekstremistički napad.

Na fotografijama koje kruže društvenim mrežama može se vidjeti da su na automobilu bojom ispisane poruke sljedećeg sadržaja: “Prokleti ubojice djece i staraca” i “Stop globalizacijskoj politici”.

Za sada nema izvještaja o žrtavama. Na licu mjesta nalazi se nekoliko desetina policajaca i pripadnika vatrogasne službe.

Prema pisanju njemačkih medija isti automobil već se jednom, 2014. godine zaletio u ogradu kancelarskog ureda. Tad su poruke na automobilu glasile: “Dosta s promjenom klime koja ubija ljude” i “Nicole, volim te”. Tad je 48-godišnji vozač automobila ispitan u policiji, ali je uskoro pušten. 

Planirano je da Merkel danas bude domaćin videokonferencije sa premijerima njemačkih pokrajina radi diskusije o produženju restrikcija u borbi protiv epidemije virusa korona.

Ured kancelarke, bijela postmodernistička građevina smještena na trgu nasuprot zgrade Reichstaga, sjedišta njemačkog parlamenta, dobro je udaljena od svih glavnih prometnica.