Drugim dijelom S.T.E.A.M. izazova završen je projekat “PRE SCHOOL STEAM AKADEMIJA”, saopćeno je iz Udruženja ‘Eduka= cije za sve – EDUS’.

Tako su aktivisti Udruženja „Edukacije za sve – EDUS“ sa svojim STEAM drugarima, na zajedničkom druženju, uz zabavu i dodjelu priznanja i poklona proslavili kraj ovog projekta.

Kroz projekat “Pre-School STEAM Academy” je u prethodnih šest mjeseci, kroz inkluzivne STEAM radionice, na inovativan i zabavan način, educirano 150 djevojčica i dječaka sa i bez poteškoća u razvoju, koji su učili o nauci i umjetnosti.

S.T.E.A.M. predstavlja skraćenicu pojmova nauka, tehnologija, inžinjering, umjetnost i matematika, te stimuliše specifična područja razvoja, kroz razumijevanje okoline, simboličke logičke i konstruktivne igre, umjetnosti, i razvija intelektualne i kreativne potencijale.

Inkluzivni S.T.E.A.M. IZAZOV je okupio mališane iz vrtića “Zvončić” i EDUS-ove polaznike S.T.E.A.M. radionica.

Bila je to sjajna prilika da mališani pokažu talenat, spretnost, ali isto tako da se druže, rade i takmiče u timu. Tokom Izazova djeca su se takmičila u dva tima i to u sportskim igrama i igrama spretnosti, balansa i ravnoteže, igrama strategije, eksperimentima, predškolskoj fizici i matematici.

Pre-School STEAM Academy je jedan od 23 projekta koja su podržana kroz inicijativu EMBRACE, koju finansira Norwegian Embassy in Sarajevo, a provodi UNDP.

U narednim mjesecima EDUS radi na pripremama novih funkcionalnih radionica za roditelje i djecu, te zabavnih edukativnih STEAM i MAMS radionica, te EDUS PROGRAMA.