Više od dvije i po hiljade roditelja, koliko ih ima u Udruženju “Naša djeca“ iz Mostara, nadležnim intiitucijama uputili su šest zahtjeva. Među njima je i onaj da nastavu na daljinu treba organizovati, isključivo, u uslovima opšteg karantina. Tri dana pred početak nove školske godine, roditeljima organizacija nastave nije jasna.

Iz Udruženja „Naša djeca“ od dana završetka prošle školske godine do danas su, ističu, poslali više dopisa i upita Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), s ciljem prikupljanja informacija i mogućnosti blagovremene i kvalitetne pripreme djece na nastavu u vanrednim okolnostima u predstojećoj školskoj godini.

MIRJANA LAGANIN, glasnogovornica Udruženja “Naša djeca”

“Na napore Udruge za uspostavom civilizacijskog dijaloga, Ministarstvo je odgovorilo instrumentom šutnjom, ignorirajući zahtjeve više od 2.500 roditelja koliko broji članstvo Udruge”.

Ministarstvo danas nije odgovorilo na naš upit. A, nadležni ministar krajem prošlog mjeseca na konferenciji za medije objavio je mjere i preporuke prema kojima će se izvoditi nastava u predstojećoj školskoj godini u ovom kantonu.

Instrukcijama nije na zadovoljavajući način definisano postupanje sa djecom u okolnostima koje se mogu očekivati u predstojećoj godini.

Roditelji su zatražili i hitno očitovanje epidemiologa o okolnostima pod kojima bi se izricale mjere samoizolacije, kao i obavezno mišljenje porodičnog ljekara o simptomima zbog kojih bi dijete trebalo izostati sa nastave.

BORISLAVA KAMŠIGOVSKA-ŠARIĆ:

“Smatram da je odlazak u samoizolaciju kompletnog razreda sulud. Smatram da imaju opciju da u samoizolaciju šalju samo pozitivne učenike, te možda i druge, ukoliko razvoj situacije bude nalagao. Obzirom na mjere, svako dijete će po tri metra biti daleko od drugih”.

U Udruženju napominju da su se roditelji tokom prvog vala pandemije, u kojem su učenici pohađali nastavu na online platformi, suočili sa brojnim problemima, te da je i tada izostala pomoć nadležnih. Pred početak nove školske godine, uputili su apel svim roditeljima.

JURICA MILINKOVIĆ, član Upravnog odbora Udruženja “Naša djeca”

“Da ne šalju djecu koja imaju simptome, te ne izlažu ni svoje dijete, ni učitelje, a ni drugu djecu. Da i mi budemo odgovorni, što je moguće više”.

Nova školska godina u HNK, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, počinje u ponedjeljak, 7. septembra.