Velika je sreća za porodicu, kada se ostvare kao roditelji. Veliki je problem za one koji to trebaju da učine kroz vantjelesnu oplodnju. Neki na tom putu i odustanu iz raznih razloga. Željka Ateljević sa svojim suprugom ne odustaje već 14 godina.

“Borba je jako teška, mešutim srećom većina parova uspije, i imaju podršku Udruženja i lokalne zajednice na republičkom nivou. Imamo super saradnju sa klinikama u regionu, to je velika pomoć za bračne parove koje se bore protiv steriliteta,” istakla je članica Udruge “Bebe” Trebinje Željka Ateljević.

Za porodicu Vukičević je danas najsrećniji dan u životu. Nakon pet godina uz pomoć vantjelesne oplodnje su se ostvarili kao roditelji, Helikopterski servis RS je danas imao ulogu rode i iz Banja Luke prevezao majku sa bebama.

“Sve se isplati, krajnji cilj je najbitniji,” kazala je majka Đurđina Vukičević.

“Trenutno mi je pomješana i radost i trema, ovo je neopisivo,” istakao je otac Predrag Vukičević.

Udruženje roditelja sa problemom steriliteta „Bebe“ Trebinje postoji već jedanaest godina. Svojim uspješnim radom i zalaganjem članstvo ovog Udruženja je prošireno za 146 prinova. Iz Udruženja poručuju da je ovo timski rad.

Porodice sa problemom steriliteta imaju pravo od Fonda zdravstva RS na tri besplatne vantjelesne oplodnje, što im u mnogome olakšava put ka dobijanju potomstva. Gradska administracija ujedno obezbjeđuje još jednu dodatnu besplatnu vantjelesnu oplodnju.

Bračni drugovi u problem steriliteta moraju ući zajedno kako bi bili podrška jedno drugome. Neko, naravno, podnosi u svemu veći teret.

Bračni parovi u problemu steriliteta nisu uslovljeni besplatnim vantjelesnim oplodnjama brojem godina. U Udruženju „Bebe“ kažu da u udruženju čekaju još prinova.