Udruženje građana “Za Doljanku” iz Jablanice pozvalo je Regulatornu agenciju za električnu energiju Federacije Bosne i Hercegovine da još jednom preispita donošenje dozvole za izgradnju mini-hidroelektrane Zlata na rijeci Doljanki kod Jablanice.

Udruženje je utvrdilo niz nepravilnosti u procesu izdavanja više dozvola koje su rezultirale izdavanjem okolinske dozvole, na osnovu čega je i FERK potom izdao dozvolu za proizvodnju električne energije na ovoj lokaciji.

Nezadovoljni građani najavljuju podnošenja tužbi protiv institucija i pojedinaca.

Članovi Udruženja građana “Za Doljanku” tvrde kako je javna rasprava na osnovu koje su krenula izdavanja svih drugih dozvola izmišljena i da nikada nije održana niti je lokalna zajednica podržala izgradnju mini-hidroelektrane na 18 kilometara dugoj pritoci Neretve. Uslijedio je niz protuzakonitih izdavanja građevinskih, okolinskih i svih drugih potrebnih dozvola.

Udruženje je upozorilo resorno federalno ministarstvo okoliša i turizma, pokrenut je upravni spor.

Amela Krnjić, predsjednica Udruženja:

“Protiv ovog ministarstva smo na Kantonalnom sudu u Sarajevu pokrenuli upravni spor. Više puta smo od ministrice tražili da preispita donošenje okolinske dozvole, odgovor je bio da je to nemoguće učiniti dok traje upravni spor. Isti je odgovor dostavljen i investitoru. I tu dolazimo do različitog tumačenja. Dok traje taj pravni spor, FERK izdaje dozvolu za proizvodnju električne energije”.

Udruženje je odmah reagiralo i zatražilo od FERK-a preispitivanje odnosno poništavanje dozvole. Regulatorna agencija im dodjeljuje status umješača, ali od tog trenutka ništa se nije dogodilo.

Aktivna pravna borba Udruženja “Za Doljanku” traje već dvije godine, a tu neće stati, ističe Naza Spahić, potpredsjednica udruženja.

“Mogu vam samo reći da ćemo iskoristiti sve moguće pravne lijekove u ostvarenju svoga cilja, a ne bježimo ni od tužbi protiv institucija i pojedinaca. A kada iscrpimo sve pravne lijekove u Bosni i Hercegovini, u slučaju da ne ostvarimo ovo, idemo dalje pred međunarodni sud. Naše Udruženje, čiji su članovi odgovorne osobe koje razmišljaju o zaštiti okoliša, ne mogu dopustiti neodgovorno ponašanje pojedinaca”, kaže Spahić.

U Regulatornoj agenciji za električnu energiju Federacije Bosne i Hercegovine ističu kako nisu imali uvid da postoji spor oko podnesene dokumentacije.

Ines Kujundžić, glasnogovornica FERK-a:

“Ono na čemu se odluka FERK-a temelji jeste da je sva dokumentacija kompletna. Vodna i okolišna dozvola su s FERK-u dostavljeni s klauzulom pravomoćnosti i to našu odluku čini obvezujućom”.

Udruženje “Za Doljanku” najavilo je podnošenje tužbi protiv tridesetak osoba i institucija koje su sudjelovale u konačnom donošenju odluke o izgradnji mini-hidroelektrane Zlata.