UEFA je u četvrtak objavila da će se od petka do ponedjeljka na društvenim mrežama pridružiti “totalnoj tišini” koju su pokrenuli engleski nogometni klubovi u znak prosvjeda protv rasističkih uvreda čije su žrtve nogometaši.

“Ima zlostavljanja i na terenu i na društvenim mrežama. To je neprihvatljivo i treba to okončati uz pomoć javnosti, zakonskih tijela i jakih društvenih mreža”, kazao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

“Dopustiti kulturi mržnje da raste bez kažnjavanja je opasno, ne samo za nogomet nego za cijelo društvo”, dodao je Čeferin.

U subotu su engleski klubovi najavili potpunu tišinu na društvenim mrežama Engleskog nogometnog saveza, klubova Premier League i druge engleske lige te ženske Super Lige i to od 14.00 u petak do 22.59 u ponedjeljak.

Ta akcija, u kojoj će sva tijela engleskog nogometa “zatvoriti svoje račune na Facebooku, Twitteru i Instagramu”, predstavlja “odgovor na kontinuirano diskriminatorno zlostavljanje koje na društvenim mrežama podržavaju i sportaši i brojne druge osobe iz javnog života povezane s nogometom”.

Odluka o pokretanju ove akcije donesena je nakon što su sličnu akciju proveli škotski prvoligaš Rangers i engleski klubovi Birmingham i Swansea čiji su nogometaši Yan Dhanda, Ben Cabango i Jamal Lowe nedavno bili žrtve rasističkog vrijeđanja na internetu.

Od početka godine više je nogometaša Manchester Uniteda, poput Anthonyja Martiala i Marcusa Rashforda, kao i Reecea Jamesa iz Chelsea, bilo vrijeđano na društvenim mrežama.